Vincent van Gogh, Napoleon en Henriette Roland Holst

Wat hebben Vincent van Gogh, Napoleon en Henriette Roland Holst met elkaar gemeen?
Alledrie hebben ze een duidelijke link met de omgeving van Zundert.

Vincent van Gogh

De wereldberoemde schilder Vincent van Gogh (1853 - 1890) is geboren in Zundert. Hij groeide op in een protestants gezin. Zijn vader was dominee. Het kerkje waar zijn vader predikte is nog steeds te bezoeken. Zijn ouders waren niet blij met zijn keuze om kunstenaar te worden. Toch zette hij door, waarbij hij financieel werd gesteund door zijn broer Theo. Het graf van Theo van Gogh is ook te bezoeken in Zundert.

Meer weten?
www.vangoghmuseum.nl

 

Napoleon

De Franse dictator en zelfbenoemde keizer Napoleon Bonaparte (1769 - 1821) benoemde in 1806 zijn broer Lodewijk Napoleon tot de eerste koning van Holland. Kort daarna veroverde hij Nederland en maakte ons land deel uit van het Franse Keizerrijk.
In die periode heeft hij een met kasseien verhard wegennet laten aanleggen (het eerste in Nederland), waarvan de belangrijkste (Parijs - Amsterdam) via Zundert liep. Een deel van deze zogenaamde Napoleonsweg kun je volgen van Breda, via Rijsbergen en Zundert, naar Wernhout.

Meer weten?
Napoleonsweg Zundert

 

Henriette Roland Holst

De dichteres Henriette Roland Holst (1869 - 1952) was getrouwd met beeldend kunstenaar Richard Roland Holst. Ze was tevens actief socialiste, bijgenaamd "Rode Jet" en zette zich in voor het communisme in Nederland en zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij en haar man hadden op de Oude Buisse Heide bij Achtmaal een zomerhuis. Het zomerhuis staat er nog steeds. De Gedichtenroute Henriette Roland Holst van Natuurmonumenten begint hier.

Meer weten?
Gedichtenroute