Camping De Ossewei van het gas af.

Wat is het?
Het systeem dat op Camping de Ossewei wordt gebruikt heet Seasonal Thermal Energy Storage (STES). René Geerts van het bedrijf HoCoSto (Hot-Cold-Storage) in Achtmaal heeft het systeem ontwikkeld. 
Met het systeem wordt warmte van de zon gebruikt om, door middel van zonnecollectoren op het dak, een ondergrondse waterbuffer te verwarmen. In de winter wordt deze warmte gebruikt om water van het verwarmings- en drinkwatersysteem te verwarmen.

Hoe werkt het?
Op het dak liggen zonnecollectoren. Dit is een gesloten systeem van vacuümbuizen waardoor water gepompt wordt (closed loop system). In de buizen wordt water verwarmd door de zon.
In het voorjaar en de zomer wordt het water in de buizen verwarmd door de zon tot zo'n 80 a 100 graden Celsius. De warmte die hierbij vrij komt wordt via een warmtewisselaar gebruikt om het water in de ondergrondse buffer te verwarmen. In het najaar en de winter wordt deze warmte gebruikt om de binnenruimtes van de camping te verwarmen en om warm water uit de kraan te krijgen. Er is dus geen gasboiler meer nodig om water te verwarmen.
Het water in het closed-loop-system is zelf niet drinkbaar. Het verwarmde water van de zonnecollectoren komt dus niet uit de kraan, maar de warmte wordt overgedragen op het water in het drinkwatersysteem via een warmtewisselaar.

Hoe zit de buffer in elkaar?
Er is eerst een gat in de grond gegraven. De wanden zijn bedekt met rubberfolie en glasvezelversterkt doek. Hierin is een dragende constructie van aluminium buizen gehesen. De ruimte tussen rubber en doek zijn opgevuld met isolatiemateriaal. Daarna is de bak gevuld met water en afgedekt met isolatiemateriaal, glasvezeldoek en aarde.
Het water van de zonnecollectoren stroomt door buizen in de buffer onder de grond. In deze geïsoleerde ruimte blijft het water warm. In een installatie binnen kan worden afgelezen hoe warm het water in de buffer is.

Energie van de zon is gratis, maar je hebt wel een technische installatie nodig om deze energie te winnen en te bewaren. Voor de opwekking van energie heb je een groot dakoppervlak nodig plus ruimte voor de opslag van warmte in een ondergrondse warmtebuffer. Dat maakt het een relatief dure vorm van energie. Maar het voordeel van zonne-energie is dat het oneindig beschikbaar is. Het is een duurzame energiebron. Dat wil zeggen dat de energie niet uitgeput raakt, maar voor iedereen in de toekomst altijd beschikbaar blijft. Uit zonlicht kan ook meer energie worden gewonnen dan uit welke andere duurzame energiebron dan ook (bijvoorbeeld waterkracht of wind).